Topcare

Sinds maart 2020 is GRZPLUS Topcare Erkend. Na een succesvolle midterm Topcare evaluatie in juni ’22 mag GRZPLUS zich ook de komende twee jaar Topcare Erkend noemen! Een prachtige mijlpaal in het jaar waarin GRZPLUS 5 jaar bestaat!

Topcare-organisaties staan voor topzorg voor mensen met complexe aandoeningen die langdurige zorg nodig hebben. Sinds maart 2020 is GRZPLUS Topcare Erkend. Samen met Zonnehuisgroep Amstelland en Vivium is GRZPLUS nu een van de  gespecialiseerde geriatrische revalidatieorganisaties in Nederland met het Topcare-predicaat. Organisaties met het Topcare-predicaat werken onder meer aan de verbetering van de kwaliteit van zorg en behandeling door praktijk- en wetenschappelijk onderzoek en langdurige samenwerking met universiteiten en hogescholen (zoals GRZPLUS doet met de HvA en VU). Zo wordt er veel onderzoek gedaan naar de beste vormen van geriatrische revalidatiezorg (GRZ), zodat mensen weer zo snel mogelijk naar huis kunnen.

Een Topcare-organisatie moet voldoen aan een aantal scherp geformuleerde criteria en doorlopen een zorgvuldige visitatieprocedure. GRZPLUS doorliep de procedure, een spannende en intensieve weg, waar we met dank aan veel GRZPLUS collega’s van Omring, De Zorgcirkel en de partners telkens stappen in zetten.

Topcare-organisaties verbeteren de kwaliteit van zorg en behandeling, onder meer door onderzoek en langdurige samenwerking met universiteiten en hogescholen. Bij Topcare organisaties heerst een onderzoekscultuur waarin professionals uit verschillende ambitieuze zorginstellingen samenwerken, en samen blijven leren. Samen met o.a. de Hogeschool van Amsterdam doen we continu onderzoek gedaan naar de beste vormen van geriatrische revalidatiezorg (GRZ) en buigt de Leesclub van GRZPLUS zich over de leesbaarheid en toepasbaarheid van wetenschappelijke artikelen. De kennis vanuit GRZPLUS wordt gedeeld via de openbare Kennisbank GRZ.

GRZPLUS is het eerste samenwerkingsverband van Nederland dat het predicaat van Stichting Topcare Nederland krijgt. Samen met Zonnehuisgroep Amstelland en Vivium is GRZPLUS een van de  gespecialiseerde geriatrische revalidatieorganisaties in Nederland met het Topcare-predicaat.

Topcare-onderzoeksscholing: nieuwsgierigheid maakt verschil

GRZPLUS-ers volgen de intensieve onderzoekstraining van Topcare. Want leren is een kernwoord bij Topcare én bij GRZPLUS. Leren is nieuwsgierigheid ontwikkelen, veranderen, proberen en fouten maken. Leren is ook luisteren naar iemand die ergens veel van weet en onder begeleiding samen met collega’s onderzoek doen. Doel van de Topcare-training is dat we allemaal over onderzoeksvaardigheden beschikken, want nieuwsgierig(er) zijn en kritische vragen stellen maakt vaak het verschil in de praktijk.

MBO-geschoolde medewerkers uit zorg (niveau 3/4) en HBO-geschoolde medewerkers uit de behandeldienst worden aan elkaar gekoppeld. Vanuit elke GRZPLUS –locatie doen koppels mee aan de scholing. De koppels maken gebruik van elkaars kwaliteiten en ervaring bij het uitzoeken van een zelf gekozen klinisch vraagstuk en/of probleem en medewerkers die geen of weinig ervaring hebben in onderzoek, worden geschoold in de basisprincipes van onderzoek. De methodiek van de Topcare-training werd speciaal ontwikkeld door methodiek-ontwikkelaars en onderzoekers van Topcare zorgcentra. Anne-Wil Heemskerk, trainer van Topcare en co-trainer Marije Holstege (GRZPLUS, 3e van links op foto) geven de training afwisselend op elk van de zes GRZ-locaties. Lees hier door over de ervaringen, onderzoek en resultaten.

Stappen op weg naar Topcare-predicaat

Jolanda Buwalda van Omring en Ronald Buijs van De Zorgcirkel (rechts op foto) ontvingen op 11 maart ’20 uit handen van Topcare-directeur David Engelhard (links) het predicaat.

Op 28 februari ’19 ontving stichting Topcare de zelfevaluatie van GRZPLUS. Op 20 maart kwam de visitatiecommissie naar GRZPLUS-locaties Lindendael en Westerhout voor de proefvisitatie. De commissie heeft kort hierna aangegeven dat GRZPLUS versneld op mocht voor het Topcare-predicaat.

GRZPLUS doorliep vervolgens de Toetredingsvisitatie. Vooraf vond een uitgebreide zelfevaluatie. Daarna volgde een bezoek van de visitatiecommissie op 11 november 2019 aan Omring-locatie Den Koogh in Den Helder en het Zorgcirkel Transitorium in Purmerend. Tijdens de visitatie vonden er gesprekken plaats met revalidanten, medewerkers (van verschillende locaties) en ketenpartners. Woensdag 11 maart 2020 ontving GRZPLUS het Topcare-predicaat uit handen van Topcare-directeur David Engelhard.

Meer lezen…

Leestip: artikel ‘GRZ-onderzoek opzetten is als een zeiltocht zonder kompas’ van Topcare over de ontwikkelpraktijk en de eerste Topcare Praktijk- en Wetenschapsdag 2019.