Resultaten SO-HIP studie
25 april 2019
GRZPLUS organiseerde op de eerste Topcare Praktijk- en wetenschapsdag een workshop over de SO-HIP studie. Dit is een studie naar het gebruik van sensortechnologie bij de geriatrische revalidatie.
De workshop werd gegeven door Margriet Pol (senior onderzoeker HvA, science pratitioner Vivium Naarderheem en verbonden aan GRZPLUS), Kirsten Rous (ergotherapeut Omring) en Shanna Maas (ergotherapeut De Zorgcirkel).
Shanna Maas: ‘De eerste Topcare Praktijk- en wetenschapsdag was een succes. We hebben veel informatie gehaald én kunnen delen. Ook hebben we een nieuwe term gehoord: ‘Uitdagende Therapeutische Omgeving’ van Lian Tijsen, fysiotherapeut en promovendus LUMC’.
Kirsten Rous: ‘Wij zijn heel enthousiast over de bijdrage van de deelnemers aan onze workshop. We bespraken en interpreteerden door middel van casuïstiek de data uit de studie en de meerwaarde en praktische toepassingen van sensoren’.
De workshop ging verder in op:
- Het effect van interventie door coaching en het gebruik van sensoren op het verbeteren van het dagelijks functioneren van ouderen die revalideren na een heupfractuur.
- Werking van sensoren zoals de PAM sensor die op de heup gedragen wordt en die de hoeveelheid van bewegen van de revalidant weergeeft in een PAM-score.
- Wat haal je uit de data? Wat valt je op? Welke gesprekken zou je hebben aan de hand van de data? Draagt het bij aan meer eigen regie van de revalidant? Kan het de ambulante revalidatie ondersteunen? Wat doen we ermee? Wat brengt het in de praktijk?
Wist u dat…
GRZPUS begon met de samenwerking tussen Omring en De Zorgcirkel en de Hogeschool van Amsterdam. De Zorgcirkel ontwikkelde een protocol voor heuprevalidatie Hipper, waaraan zowel Omring als De Zorgcirkel de effectiviteitsstudie So-Hip koppelden. De samenwerking smaakte naar meer. Omring en De Zorgcirkel lanceerden GRZPLUS en legden de samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam in een convenant vast.