Verbeteren van de multidisciplinaire samenwerking bij neglect in de geriatrische revalidatie

31 juli 2024

Kwaliteit verbeteren en meten

Auteurs: Merel van der Loos, Tahnee Post, Tamara Seitner, Maureen van der Werff

Onderzoeksvraag:
Welke voorwaarden kunnen worden gecreëerd om multidisciplinaire samenwerking tussen de logopedist, fysiotherapeut, psycholoog, verpleegkundig specialist, specialist ouderengeneeskunde en ergotherapeut binnen de geriatrische revalidatie zorg (GRZ) van de Omring locatie Den Koogh werkbaar te maken tijdens het behandelproces van een visuospatieel neglect (VSN)?

Context
Neglect is een halfzijdige aandachtsstoornis, waarbij de persoon zich niet bewust is van de gemiste waarneming aan de aangedane zijde. Hierdoor wordt deze kant verwaarloosd of minder opgemerkt. Dit onderzoek richtte zich op het aanpassen van het neglect-protocol vanuit de Medisch Specialistische Revalidatie (MSR) om het bruikbaar te maken voor de Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ) van de Omring, locatie Den Koogh.

Doel
Een eenduidige samenwerking in het multidisciplinaire team mogelijk maken bij de behandeling van neglect.

Methode
Voor de uitvoering van het project is gebruik gemaakt van onderdelen van de design thinking methode. De achtgrondinformatie is gedurende de periode verzameld en verwerkt in de theoretische toelichting van dit verslag. Voor het praktijkonderzoek zijn semigestructureerde interviews afgenomen. Ook is een consensusbijeenkomst gehouden met de disciplines om veranderingen te faciliteren en een actieplan op te stellen voor toekomstige implementatie.

Resultaten
In totaal zijn zes interviews afgenomen en hebben acht behandelaren deelgenomen aan de consensusbijeenkomst. Uit beide is gebleken dat, hoewel geen grote belemmeringen worden ervaren in de multidisciplinaire samenwerking, een grote behoefte is aan een behandelprotocol voor neglect. Daarnaast is ook behoefte aan betere informatieoverdracht voor de behandeling van VSN en kennis over de expertise van elke discipline. Uit de interviews en de consensusbijeenkomst zijn het bijgestelde neglect-protocol en een informatievideo voor de Omring ontwikkeld.

Conclusie
Om multidisciplinaire samenwerking bij neglect werkbaar te maken, is een aantal voorwaarden essentieel:

  • Een duidelijke verdeling van taken en verantwoordelijkheden is nodig,  waarbij een eenduidige benadering en afstemming wordt toegepast.
  • Het aanstellen van een regieleider (ergotherapeut, psycholoog of arts) over het behandelplan is noodzakelijk.
  • Eigen kennis over neglect en samenwerking evenals het tijdig terugkoppelen van bevindingen zijn onmisbaar om effectieve kennisoverdracht te waarborgen.
  • Neglect als standaard onderwerp implementeren tijdens het eerste MDO wordt als belangrijke voorwaarde gezien om effectieve evaluatie op neglect te hanteren.
  • Als neglect de behandeling belemmert, is het implementeren van neglectdoelen van belang, waarbij een vaste structuur in het behandelplan de informatieoverdracht bevordert.

Discussie
Er zijn verschillende bevindingen ter discussie gekomen. De interviews zijn via Teams gehouden om consistente omgevingsfactoren te waarborgen, wat de betrouwbaarheid ondersteunde. Bij de consensusbijeenkomst konden een aantal disciplines niet aanwezig zijn, dit verminderde de representativiteit. Zowel literatuur- als praktijkonderzoek leverden overeenkomende uitdagingen en facilitators op, dit versterkte de validiteit van de resultaten. Nieuwe bevindingen uit het praktijkonderzoek waren externe factoren zoals onderbezetting en een niet toereikend rapportagesysteem, evenals dat collega’s achtergrondkennis over neglect moeten hebben om effectief met elkaar te kunnen overleggen.

Aanbeveling
Geen

Onderzoekslocatie
Omring locatie Den Koogh

Opleiding
Hogeschool van Amsterdam – opleiding Ergotherapie (Bachelor)

Docentbegeleider: Eric Tigchelaar

Opdrachtgever en voor meer informatie:

GRZ PLUS (Omring): Eline Knijn, ergotherapeut bij Omring