Breng jij me thuis?

21 maart 2020

Door: Studenten van de minor zorgtechnologie

Onderzoeksvraag: hoe kunnen revalidanten, met plaats desoriëntatie in klinische en/of thuis fase, op een simpele manier terug worden genavigeerd richting de plaats van herkomst?

Vanuit de Hogeschool van Amsterdam is voor de minor Zorgtechnologie een project gestart in GRZplus Zorgcirkel locatie Westerhout. Dit project was een vervolg op een eerder studentenproject om revalidanten door middel van simpele navigatie zichzelf naar huis of andere plekken te navigeren. Dit project heeft onderzoek gedaan naar redenen dat sommige revalidanten niet naar buiten durven gaan. Redenen vanuit interviews met revalidanten waren: lichamelijke of mentale klachten of door het niet helemaal bekend zijn met de buurt. Het doel van het project was vervolgens te zoeken naar manieren om mensen meer vertrouwen te geven en om veilig te navigeren.

De volgende prototypes zijn opgeleverd:

  • Een trainingsplatform die de revalidanten voorbereidt op obstakels in de omgeving.
  • Een obstakelkaart van de omgeving van de Zorgcirkel.
  • Veilige routes naar belangrijke punten opgesteld (m.b.v. de obstakelkaart).
  • Een website die de obstakelkaart weergeeft en filmpjes heeft over het passeren van obstakels.
  • uitgewerkte routes voor het navigeren van de veilige routes via herkenningspunten.

16 oktober 2019

Joeri van Rijswijck en Christiaan Buijse (2019-2020/Semester 1)

Vervolg onderzoek: Ontwikkeling GPS-tracker.

Bij deze opdracht hoort de ontwikkeling van een GPS-tracker voortbordurend op het laatste experiment trilmotoren die revalidanten ondersteunen om op een simpele manier zelfstandig te kunnen navigeren. Bekijk ook het eerste onderzoek ‘Breng jij mij thuis’.

8 oktober 2019

Studenten van de minor zorgtechnologie (ergotherapie, oefentherapie en engineering) hebben de onderzoeksvraag uitgewerkt voor GRZPLUS locatie Westerhout (De Zorgcirkel). Via de fasen van designthinking hebben de studenten verschillende prototypes samen met revalidanten ontwikkeld en getest. Via de fasen van designthinking hebben de studenten verschillende prototypes samen met revalidanten ontwikkeld en getest. Uit het onderzoek dat de studenten hebben gedaan blijkt dat revalidanten het beste kunnen navigeren met een combinatie van zowel ‘wegwijzende’ pijlen en tactiele feedback. Beide methodes zijn onderzocht en succesvol bevonden. De ervaringen en bevindingen en het eerste ontwerp van een prototype dat werkt met tactiele informatie kunnen door een volgende projectgroep verder worden uitgewerkt.

Artikel geplaatst op 8 oktober 2019 en laatst bijgewerkt op 21 maart 2020

Meer weten? Mail met Shanna Maas (GRZPLUS/De Zorgcirkel).