Effect van e-Health op COPD-patiënten

12 juli 2019

Kwaliteit verbeteren en meten Zorgtechnologie

Dr. Marije Holstege (Senior onderzoeker GRZPLUS)

Onderzoeksvraag: wat is het effect van het gebruik van eHealth op symptomen, functioneren en mentale toestand van COPD-patiënten?

Marije Holstege, PhD senior onderzoeker en adviseur zorgdirectie bij GRZPLUS | Omring, heeft in samenwerking met National eHealth Living Lab (NeLL) onderzoek gedaan naar het effect van het gebruik van eHealth op symptomen, functioneren en mentale toestand van COPD-patiënten. BMC Respiratory Research publiceert het artikel van Esther Talboom-Kamp, Marije Holstege, Niels Chavannes en Marise Kasteleyn.

Over het onderzoek
e-Vita-COPD is een eHealth platform dat specifiek ontwikkeld is voor COPD-patiënten. Tijdens deze studie is het platform gebruikt door patiënten na bezoek aan de huisartspraktijk en tijdens het hersteltraject na ziekenhuisopname. Na 15 maanden constateerden de onderzoekers een positief effect op de symptomen, zoals benauwdheid. Dit is berekend aan de hand van de respons van de patiënt in de Clinical COPD Questionnaire (CCQ-vragenlijst). Hieruit kon ook een lichte verslechtering in de mentale score worden geconstateerd. Dit kan worden veroorzaakt doordat de patiënt zich meer bewust werd van de klachten. Dit behoeft aandacht in de begeleiding van COPD-patiënten die starten met eHealth.