Artikel: The design elements of outpatient geriatric rehabilitation from patient, healthcare professional, and organizational perspective; A qualitative study

8 augustus 2024

Ambulante revalidatie Kwaliteit verbeteren en meten

Astrid Preitschopf, Marije Holstege, Andrea Ligthart, Margriet Pol en Bianca Schuurman

Onderzoeksvraag: Wat is de effectiviteit van ambulante geriatrische revalidatie en hoe geef je ambulante GR het beste vorm zodat patiënten eerder thuis kunnen revalideren?

Astrid Preitschopf
GRZPLUS (Omring)’s fysiotherapeut Astrid Preitschopf is PhD student (voorheen heette dit promovendus) en science practitioner* bij GRZPLUS binnen de ontwikkelpraktijk van het Universitair netwerk Ouderenzorg Amsterdam (UNO Amsterdam). Ze is verbonden aan het Bijzonder Lectoraat Geriatrische Revalidatie Omring/Inholland, onder leiding van bijzonder lector Marije Holstege. Astrid doet promotieonderzoek naar de ambulantisering (revalidatie vanuit huis) van geriatrische revalidatie (GR). Geriatrische revalidatie (GR) kan zowel klinische als in de thuissituatie gegeven worden, ook wel ambulante geriatrische revalidatie (AGR) genoemd.

Astrid Preitschopf

Onderzoek:
In het kwalitatieve onderzoek bracht Astrid de organisatorische elementen voor een geriatrische revalidatietraject vanuit de woonomgeving van de revalidant in kaart vanuit drie verschillende perspectieven. We zien een groeiende voorkeur voor het aanbieden van ambulante geriatrische revalidatie, maar er is weinig bekend over de inhoud, efficiëntie en kwaliteitsborging van deze vorm van zorg.

Doel:
Een goed inzicht krijgen in de ervaringen en meningen van patiënten, zorgprofessionals en beleidsmakers over de vormgeving van OGR met componenten van structuur, proces, omgeving en uitkomst.

Methode:
Kwalitatief onderzoek gebaseerd op de constructieve ‘grounded theory’-benadering is uitgevoerd. Er werden semi-gestructureerde interviews afgenomen met patiënten die OGR ontvingen (n = 13), twee focusgroepen met zorgprofessionals (n = 13) en één focusgroep met beleidsmakers (n = 4). Het ‘Post-acute Care Rehabilitation’ kwaliteitskader werd gebruikt als theoretische achtergrond in alle onderzoeksstappen.

Resultaten:
De data-analyse van alle perspectieven resulteerde in zeven thema’s: het resultaat van OGR richt zich op de onafhankelijkheid van de patiënt en het herwinnen van de controle over hun functioneren thuis. Essentiële proceselementen zijn een patiëntgericht netwerk, een goed gecoördineerd toegewijd team thuis en blended eHealth-toepassingen. Daarnaast is een nauwere samenwerking in geïntegreerde zorg nodig en verfijning met betrekking tot financiële, tijdmanagement- en technologische uitdagingen bij implementatie in een permanente structuur. Alle stappen moeten worden beïnvloed door het stimulerende aspect van de fysieke en sociale revalidatieomgeving.

Conclusie:
De analyses van het onderzoek laten zien dat de belangrijkste elementen voor de ambulante geriatrische revalidatie bestaan uit:

  • een gespecialiseerd multidisciplinair team
  • patiëntgerichte blended eHealth-toepassingen
  • samenwerking met geïntegreerde zorg (met name de wijkverpleging)
  • een fysieke en sociale revalidatieomgeving

Onderzoekslocatie:
Omring-locatie Nicolaas

Meer informatie en contact
Vragen over dit onderzoek? Stel ze aan Astrid Pleitschopf

Astrid’s tweede artikel binnen het promotieonderzoek met de titel: ‘The design elements of outpatient geriatric rehabilitation from patient, healthcare professional, and organizational perspective; A qualitative study.’ verscheen in het vooraanstaande tijdschrift Disability and Rehabilitation (Volume xx, Issue xx, July 2024).

Astrid’s eerste artikel binnen het promotieonderzoek met de titel: ‘Effectiveness of Outpatient Geriatric Rehabilitation After Inpatient Geriatric Rehabilitation or Hospitalisation: A Systematic Review and Meta-analysis’ verscheen in het vooraanstaande tijdschrift Age and Ageing (Volume 52, Issue 1, January 2023).

 

* Science practitioners (SP) zijn master opgeleide professionals uit een zorgorganisatie of gepromoveerde onderzoekers die de specifieke taak hebben om zorg en wetenschap met elkaar te verbinden. Zij werken één dag per week hieraan. Als vliegwielfunctie halen ze praktijkvragen op, verbinden ze mensen en organisaties, ondersteunen ze bij het maken van onderzoeksvoorstellen en helpen ze nieuwe kennis in praktijk te brengen.

Artikel Disability and Rehabilitation