Co-Maker oefenontslagformulier GRZPLUS

10 februari 2025

Ambulante revalidatie Kwaliteit verbeteren en meten Zorgtechnologie

Auteurs: Elina Schaap, Asma El-Hajji, Auke Zwart en Huub de Boer

Onderzoeksvraag:
Dit onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een toegankelijke en gebruiksvriendelijke applicatie die zowel revalidanten als zorgverleners effectiever ondersteunt. De applicatie moderniseert het oefenontslag door directe gegevensopslag, eenvoudiger gebruik en betere analyse van de thuissituatie.  

Context
Revalidanten die na een operatie naar huis gaan, ervaren vaak obstakels in hun thuissituaties. Denk aan beperkte mobiliteit, ontoegankelijke ruimtes of onvoldoende ondersteuning bij dagelijkse activiteiten. Om deze uitdagingen in kaart te brengen, wordt oefenontslag ingezet. Hierbij gaan revalidanten enkele dagen naar huis om hun dagelijkse activiteiten zelfstandig uit te voeren en mogelijke problemen te identificeren. Hierbij vullen zij vragenlijsten in over hun ervaring. De huidige papieren methoden zijn echter inefficiënt en leiden vaak tot incomplete feedback, waardoor de effectiviteit van het proces wordt beperkt.

Doel
Een digitale applicatie die een innovatieve oplossing biedt voor de tekortkoming van de papieren vragenlijsten.

Methode

  • De applicatie verdeelt vragenlijsten over specifieke ruimtes, zoals de keuken of badkamer en verhoogt gebruiksgemak met visuele en interactieve elementen zoals pictogrammen, eenvoudige navigatie en aangepaste kleurcontrasten.
  • WordPress werd gekozen als platform vanwege flexibiliteit en brede ondersteuning, waardoor toekomstige uitbreidingen eenvoudig te implementeren zijn.
  • De doelgroep bestaat uit geriatrische revalidanten met diverse aandoeningen, variërend van mobiliteitsproblemen tot neurologische beperkingen. De persona’s hielpen de specifieke behoeften inzichtelijk te maken, waaronder duidelijke instructies en een rustige, overzichtelijke lay-out.
  • De applicatie integreert specifieke vragenlijsten en maakt gebruik van GRZPLUS kleuren om visuele consistentie en herkenbaarheid te waarborgen.
  • Oefenontslag prototype. Deze is ontworpen met focus op toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Tijdens gebruikerstests benadrukte de doelgroep de behoefte aan visuele ondersteuning, eenvoudige navigatie en mogelijkheden voor persoonlijke aanpassingen.
  • Op basis van deze feedback zijn verbeteringen doorgevoerd, zoals ingekorte teksten, aangepaste visuele structuren en interactieve elementen.
  • Eindprototype

Resultaten

  • Eindprototype

Discussie

Conclusie
Het eindprototype biedt een schaalbare oplossing die voldoet aan de huidige behoeften en ruimte biedt voor toekomstige uitbreidingen, zoals herinneringsmeldingen en multimedia uploadopties. Zo draagt de applicatie bij aan een effectiever en duurzamer herstelproces.

Aanbevelingen

Implementatieadvies

Locaties

Onderwijsinstelling
Hogeschool van Amsterdam, Minor Zorgtechnologie

Opdrachtgever en meer voor informatie
Kirsten Rous (Omring) en Annemarie Hendriks (De Zorgcirkel)