Astrid Preitschopf’s wetenschappelijke artikel in tijdschrift Disability and Rehabilitation

8 augustus 2024

GRZPLUS (Omring) fysiotherapeut Astrid Preitschopf schreef een wetenschappelijk artikel over haar onderzoeksvraag ‘Wat is de effectiviteit van ambulante geriatrische revalidatie en hoe geef je ambulante GR het beste vorm zodat patiënten eerder thuis kunnen revalideren?’. Dit artikel verscheen in het tijdschrift Disability and Rehabilitation.

Astrid is als PhD student (voorheen heette dit promovendus) verbonden aan de ontwikkelpraktijk van het Universitair netwerk Ouderenzorg Amsterdam (UNO Amsterdam). In dit netwerk zitten naast GRZPLUS (Omring en Zorgcirkel), Vivium Naarderheem en Zonnehuisgroep Amstelland. Astrid neemt deel aan de onderzoekslijn van het Bijzonder Lectoraat Geriatrische Revalidatie Omring/Inholland.

Astrid Preitschopf

Artikel: ‘The design elements of outpatient geriatric rehabilitation from patient, healthcare professional, and organizational perspective; A qualitative study.’
@Astrid Preitschopf dook voor haar promotieonderzoek naar de ambulantisering (revalidatie vanuit huis) van geriatrische revalidatie in de hierbovengenoemde onderzoeksvraag. Zij schreef er dit artikel over: ‘The design elements of outpatient geriatric rehabilitation from patient, healthcare professional, and organizational perspective; A qualitative study.’

Het kwalitatieve onderzoek
In dit kwalitatieve onderzoek bracht Astrid de organisatorische elementen voor een geriatrische revalidatietraject vanuit de woonomgeving van de revalidant in kaart vanuit drie verschillende perspectieven. We zien een groeiende voorkeur voor het aanbieden van ambulante geriatrische revalidatie, maar er is weinig bekend over de inhoud, efficiëntie en kwaliteitsborging van deze vorm van zorg.

Meerdere belangrijkste elementen voor ambulante geriatrische revalidatie
De analyses van het onderzoek laten zien dat de belangrijkste elementen voor de ambulante geriatrische revalidatie bestaan uit: een gespecialiseerd multidisciplinair team, patiëntgerichte blended eHealth-toepassingen, samenwerking met geïntegreerde zorg (met name de wijkverpleging) en een fysieke en sociale revalidatieomgeving.

Experiment op Omring-locatie Nicolaas
Samen met het eerder gepubliceerde literatuuronderzoek naar effectieve elementen van ambulante revalidatie gaf de kennis uit Astrid’s onderzoek vorm aan een experiment. Dat experiment vond plaats op Omring-locatie Nicolaas.

In 2025 vervolgt Astrid haar onderzoek
Astrid vervolgt dit onderzoek het komende jaar met een internationale studie om overeenstemming te krijgen in best practices en het in kaart brengen van de landelijke trajectkosten van geriatrische revalidatie.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Astrid Pleitschopf

Lees het hele wetenschappelijke artikel via de kennisbank van GRZPLUS