Artikel over de ontwikkeling en implementatie van CO-FIT+

26 augustus 2020

Het multidisciplinair geriatrisch revalidatieprogramma CO-FIT+ voor (ex)-coronapatiënten werd in een korte tijd en onder bijzondere omstandigheden ontwikkeld en geïmplementeerd vanuit GRZPLUS. Het programma CO-FIT+ is inmiddels enkele maanden in gebruik. Ongeveer twintig professionals van De Zorgcirkel en Omring waren betrokken bij de ontwikkeling van CO-FIT+ en zijn trots op het resultaat dat zij hebben neergezet. Gezien de nog beperkt beschikbare wetenschappelijke kennis en ervaring met het ziektebeeld van en het beloop daarvan, was er behoefte aan een praktijkgericht groeidocument en een continu cyclisch proces, om praktijkkennis en nieuwe wetenschappelijke kennis direct toe te passen in de praktijk.

Marije Holstege, Corinne Eckes, Joyce Tauladan, Charlotte Eskens en Bart Visser van GRZPLUS kijken na de eerste maanden terug op het proces van ontwikkeling, implementatie en evaluatie en naar de continue doorontwikkeling van CO-FIT+ in de praktijk. Lees hun artikel in de augustus-editie van het Verenso Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde, een special over GRZ.

Indrukwekkende casus: mevrouw B.

Aan de hand van een casus van mevrouw Mevrouw B. (75) krijgen we in het artikel inzicht in het programma CO-FIT+. Wanneer mevrouw B. uiteindelijk na IC-opname en ziekenhuisverblijf medisch stabiel is, volgt uiteindelijk opname voor verdere revalidatie op de GRZPLUS cohort afdeling voor post-COVID-19-revalidanten. Voor de ziekenhuisopname woonde mevrouw B. met haar echtgenoot volledig zelfstandig in een eengezinswoning. Vanwege klachten en operaties aan de wervelkolom in verband met een radiculair syndroom is de actieradius buitenshuis licht beperkt. Lees in het artikel hoe mevrouw en haar naasten stap voor stap revalideerde en via een ambulant traject met inzet van ergotherapie, fysiotherapie, logopedie, diëtetiek, psychologie en specialist ouderengeneeskunde verder werkt aan haar gezondheid en zelfredzaamheid.

Over CO-FIT+

Het geriatrisch revalidatieprogramma CO-FIT+ is een multi- en interdisciplinair revalidatieprogramma. Het programma is opgesteld met specifieke behandeldoelen en bijbehorende acties voor de drie modules gebaseerd op de belangrijkste kenmerken bij COVID-19- revalidanten, zijnde; PICS, Pulmonaal en Deconditionering. Het programma bestaat uit een omschrijving van de doelen en daaraan gekoppelde acties in de opname-, behandel- en ontslagfase. Daarbij is een handleiding klinimetrie en handleiding bij de behandeldoelen opgesteld om de implementatie te ondersteunen.

Doorlezen over CO-FIT+